Veleposlaništvo RS Zagreb /Izredni dogodki /COVID-19 /

Koronavirus na Hrvaškem

28.5.2020 - Štab civilne zaščite Republike Hrvaške sprejel Sklep o spremembi Sklepa o začasni prepovedi prehoda čez mejne prehode Republike Hrvaške.

Ta sklep določa, da državljanom držav članic Evropske unije (Češka, Madžarska, Avstrija, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Slovenija, Nemčija in Slovaška) zaradi ugodnih epidemioloških razmer za vstop v Republiko Hrvaško ni več potrebno dokazovati razlog za vstop (poslovni, gospodarski, turistični itd.), temveč bodo lahko vstopili v državo pod enakimi pogoji kot pred izbruhom COVID-19, vendar še vedno ob epidemiološkem nadzoru in z obveznostjo spoštovanja splošnih in posebnih priporočil Hrvaškega inštituta za javno zdravje.

18.5.2020 - Prepoved prehajanja meje za potniški promet je Hrvaška podaljšala do 15.6.2020

19.3.2020 - Hrvaška opolnoči zaprla svoje meje za potniški promet

Hrvaška je 19. marca začasno zaprla mejne prehode za potniški promet. Ukrep bo veljal 30 dni.

Ukrep ne velja za:
- zdravstvene delavce, raziskovalce v zdravstvu, strokovnjake za skrb za starejše, osebe, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč;
- čezmejne delavce;
- prevoznike blaga in drugo prometno osebje v okviru njihove dejavnosti;
- diplomate, policijske uslužbence pri opravljanju njihovega poklica, osebje civilne zaščite, osebje mednarodnih organizacij, mednarodno vojaško osebje pri opravljanju njihovega dela;
- potnike v tranzitu. Tranzit do matičnih držav se omogoči državljanom članic Evropske unije oziroma članic Schengenskega prostora ter držav pridruženih Schengenskem prostoru kot tudi članom njihov družin na Hrvaškem; državljanom tretjih držav z dolgoročnim bivanjem na tem prostoru.
- prav tako bodo na Hrvaško, ob veljavnih ukrepih 14-dnevne izolacije, spustili hrvaške državljane, ki so bili v tujini.

19. marca so na Hrvaškem pričeli veljati tudi strogi ukrepi z namenom zagotavljanja socialnega distanciranja. Za 30 dni so odpovedane vse javne prireditve, zaprta nakupovalna središča, gostinski lokali, odpovedane so vse ostale storitve, ki niso nujno potrebne. Več o ukrepih najdete tukaj.

V primerih vprašanj ali potrebe po pomoči slovenskim državljanom je veleposlaništvo dosegljivo 24 ur na številki +385 98 462 666.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17.3.2020 - Ob polnoči začasno prenehajo obratovati mejni prehodi za obmejni promet na meji s Hrvaško

Obveščamo, da je Vlada Republike Slovenije izdala Odlok o začasnem prenehanju obratovanja mejnih prehodov za obmejni promet na meji z Republiko Hrvaško.


Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 začasno prenehajo obratovati mejni prehodi za obmejni promet na meji z Republiko Hrvaško, ki so določeni v prilogi C Sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško o obmejnem prometu in sodelovanju. Odlok začne veljati 18. marca 2020 ob 00.00 uri in velja do preklica.


Vsi potniki naj za nujna potovanja na Hrvaško uporabijo mejne prehode za mednarodni promet. Določbe sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju, ki določajo pravice uporabnikov do prehoda državne meje izven mejnih prehodov (prehodna mesta in točke, kmetijski vložki), ostajajo v veljavi.

____________________________________________________________________________ 

16. marec 2020 – Prehajanje slovensko-hrvaške meje

Obveščamo, da je Hrvaška za vse, ki v Hrvaško vstopajo iz Slovenije, in sicer iz območja Bele krajine in Dolenjske, v veljavi strog ukrep nadzora, t.j. obvezna samoizolacija za obdobje 14 dni po vstopu v Hrvaško. Za vstop v Slovenijo iz Hrvaške trenutno ni omejitev.

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije odsvetuje vsa potovanja v tujino.

Predlagamo, da redno spremljate informacije pristojnih hrvaških in slovenskih organov:
https://civilna-zastita.gov.hr/
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/.
https://www.nijz.si/sl

____________________________________________________________________________________

13. marec 2020 - Novi ukrepi za nadzor nad širitvijo koronavirusa na Hrvaškem

Obveščamo, da je Hrvaška za vse, ki v Hrvaško vstopajo iz Slovenije, in sicer iz območja Bele krajine, uvedla strog ukrep nadzora, t.j. obvezna samoizolacija za obdobje 14 dni po vstopu v Hrvaško. Za vstop v Slovenijo iz Hrvaške trenutno ni omejitev.

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino.

Predlagamo, da redno spremljate informacije pristojnih hrvaških in slovenskih organov:
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/.
https://www.nijz.si/sl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


12. marec 2020 - Zaradi povečanega števila vprašanj, naslovljenih na veleposlaništvo, izpostavljamo informacijo, ki trenutno veljajo za državljane Slovenije in se nanaša na prehajanje slovensko – hrvaške meje v okviru uvedbe nadzora nad širjenjem virusa COVID-19.

Slovenski državljani vstopajo v Republiko Hrvaško na običajen način, razen če so se predhodno nahajali na območjih z visokim tveganjem okužbe (Italija, Kitajska, Japonska, Južna Koreja, Hong Kongu, Iran, Singapur ter deli Nemčije).
 
Pri izstopu slovenskih državljanov in vseh drugih potnikov iz Republike Hrvaške v Republiko Slovenijo niso predvideni strožji ukrepi za prehajanje meje.

Ker se situacija o ukrepih v zvezi koronavirusom dnevno spreminja, svetujemo redno spremljanje aktualnih razmer in dosledno upoštevanje navodil lokalnih oblasti.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9. marec 2020 - Novi ukrepi za nadzor nad širitvijo koronavirusa na Hrvaškem
 
Ob uvedbi novega paketa ukrepov za zmanjševanje vnosa okužbe in večjo stopnjo nadzora nad širjenjem koronavirusa na Hrvaškem z dne 9.3.2020 podajamo podrobnejšo informacijo, ki se nanaša predvsem na strožje ukrepe pri nadzoru državne meje.
 
Za vse tuje državljane, ki vstopajo v Republiko Hrvaško iz sledečih držav/območij:
• Kitajska: provinca Hubei,
• Italija,
• Nemčija: okrožje Heinsberg v nemški zvezni državi North Rhine-Westphalia,
• Koreja: mesto Daegu in provinca Cheongdo,
• Iran,
bo uvedena obvezna namestitev v karanteni za obdobje 14 dni.
 
Vsi tuji in hrvaški državljani, ki vstopajo v Republiko Hrvaško iz sledečih držav/območij:
• Kitajska (razen province Hubei),
• Hong Kong,
• Koreja (razen mesta Daegu in province Cheongdo)
• Japonska,
• Singapur,
bodo prejeli sklep o obvezni samoizolaciji v trajanju 14 dni.

Prevoznikom se svetuje uporaba mejnih prehodov, kjer se nahajajo sanitarni inšpektorji, kot so mejni prehodi Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa, Plovanija in Kaštel.

Navodila se vsakodnevno ažurirajo in objavljajo na spletni strani Hrvaške službe za javno zdravje, https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28. februar 2020 - Hrvaške oblasti so potrdile nekaj primerov okužb z novim koronavirusom (COVID-19) in uvedle preventivne ukrepe.
 
Veleposlaništvo pozorno spremlja dogajanje in slovenskim državljanom na Hrvaškem svetuje spremljanje razvoja dogodkov, upoštevanje navodil lokalnih oblasti in smiselno preventivno ravnanje.
 
Zaradi razmer v delu Italije glede koronavirusa (COVID-19) je Hrvaška sprejela ukrepe, ki vključujejo nekatere spremembe pri izvajanju mejnega nadzora. Za potnike, ki pripotujejo iz območij s povišanim številom okužb (Kitajska, Južna Koreja, Iran, Hong Kong, Japonska, Singapur in Italija - regije Lombardija, Benečija, Piemont, Emilija-Romagna) lahko sanitarni  inšpektor na mejnem prehodu izda odločbo o epidemiološkem nadzoru in obvesti področnega epidemiologa, ki zdravstveno stanje osebe spremlja prihodnjih 14 dni. V primeru potnika s simptomi okužbe je lahko odrejena izolacija in testiranje.
 
Posodobljene informacije o trenutnem stanju, zdravstvenih priporočilih in vprašanjih v zvezi s širjenjem okužbe so dosegljive na spletni strani Hrvaškega inštituta za javno zdravje (HIJZ), https://www.hzjz.hr/.
 
Kontakti epidemiologov v pripravljenosti v posameznih hrvaških bolnišnicah so dosegljivi na spletni strani HIJZ: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/epidemija-pneumonije-povezana-s-novim-koronavirusom-kina/.

Če se nahajate na Hrvaškem in imate simptome okužbe, se lahko v nujnih primerih za nasvet obrnete na dežurnega epidemiologa na +385 98-227 753, več na www.hzjz.hr/kontakt/.

Vprašanja, vezana na aktualno stanje glede koronavirusa na področju Republike Hrvaške, lahko posredujete na elektronski naslov: stozercz(at)mup.hr.

Več podrobnejših informacij in kontaktov lahko najdete na spletnih straneh hrvaških organov:
• Ministrstvo za zdravje RH - https://zdravlje.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952
• Hrvaški inštitut za javno zdravje - https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/questions-and-answers-on-novel-coronavirus-2019-ncov/
• Vlada RH: https://www.vlada.gov.hr
• Klinika za infekcijske bolezni “Dr. Fran Mihaljevic”: https://www.bfm.hr
• Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RH: https://www.mvep.hr
• Ministrstvo za notranje zadeve RH, Direktorat za civilno zaščito https://www.civilna-zastita.gov.hr
• Ministrstvo za notranje zadeve RH, Mejna policija: informacije glede mejnih prehodov – cestni mejni prehodi: +385 1 3788 955, zračni in morski mejni prehodi: +385 1 3788 384
• Dokument Vlade RH glede situacije na Hrvaškem glede koronavirusa - tukaj.

V Sloveniji lahko informacije v zvezi z COVID-19 dobite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: +386 31 646 617.