Veleposlaništvo RS Zagreb /Referendumi in volitve /

Volitve za predsednika Republike Slovenije

Državljanke in državljane Republike Slovenije, ki imajo v Republiki Hrvaški prijavljeno stalno prebivališče ali se v času izvedbe volitev za predsednika Republike Slovenije nahajajo na območju Republike Hrvaške, obveščamo, da bo

v nedeljo, 12. novembra 2017, med 9.00 in 17.00 uro,

za izvedbo 2. kroga predsedniških volitev odprto volišče

na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu.

 

 

Zdomci, torej državljani, ki se začasno nahajajo v tujini in bi želeli tudi v drugem krogu glasovati po pošti iz tujine ali na DKP z odprtim voliščem morajo svojo namero o glasovanju sporočiti Državni volilni komisiji najkasneje do 27.10.2017 do 24 ure. Rok za oddajo obvestila je prekluziven in velja rok prispetja. Prepozno prejetega obvestila Državna volilna komisija ne bo upoštevala.

Namero o glasovanju je možno posredovati posredovati preko spletnega obrazca na portalu eUprave oziroma s posredovanjem zaprosila (obrazec):

  • po e-pošti (skenirano, zaradi podpisa) na elektronski naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si
  • po faxu na številko 00 386 143 31 269

  • po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000, Ljubljana, Slovenija

 

 

 

 

Izseljenci, državljani ki nimajo stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, lahko glasujejo:

  • na DKP, če je na DKP vzpostavljeno volišče in so vpisani v posebni volilni imenik,
  • po pošti iz tujine.

Volivcu, ki nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: izseljenec), je Državna volilna komisija po uradni dolžnosti že pred 1. krogom poslala volilno gradivo na prijavljen naslov v tujini. Prav tako so izseljenci po uradni dolžnosti vpisani v posebni volilni imenik in lahko glasujejo tudi na diplomatsko konzularnem predstavništvu RS (DKP), če je na DKP vzpostavljeno volišče.

Izseljenec lahko glasuje tudi na  posebnem volišču »OMNIA«

Izseljenec, ki bo na ponovnem glasovanju, 12. 11. 2017, v Republiki Sloveniji, se lahko odloči, da bo glasoval na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (upravne enote), t. i. volišča »OMNIA«. Če želi izseljenec glasovati na tem volišču, mora o tem obvestiti okrajno volilno komisijo, na območju katere uresničuje volilno pravico ali Državno volilno komisijo.

Obvestilo za glasovanje na posebnem volišču OMNIA lahko izseljenec pošlje:

 

Obrazec lahko izseljenec pošlje tudi na naslov okrajne volilne komisije:

ali na naslov Državne volilne komisije:

  • po e-pošti (skenirano zaradi podpisa) na e-naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si,
  • po faksu na številko: 00386 1 43 31 269,
  • po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija.

Državna volilna komisija ali okrajna volilna komisija mora obvestilo volivca prejeti najkasneje do 8. 11. 2017 do 24. ure. Rok za oddajo obvestila je prekluziven in velja rok prispetja. Prepozno prejeto obvestilo volilna komisija ne bo upoštevala.

Obrazec obvestila za glasovanje po pošti iz tujine, informacije o možnih načinih uresničevanja volilne pravice ter informacije o diplomatskih predstavništvih in konzulatih z odprtim voliščem lahko najdete na spletnih mestih DVK ter na spletnih straneh diplomatskih predstavništev in konzulatov Republike Slovenije.