Veleposlani┼ítvo RS Zagreb /Konzularna pomo─Ź slovenskim dr┼żavljanom in vizno poslovanje /Osnovne informacije za obiskovalce Republike Hrva┼íke /Prometni predpisi /

Prometni predpisi

Hrva┼íke ceste so, predvsem v ─Źasu poletne turisti─Źne sezone, izredno obremenjene. Popotnikom svetujemo, da se na pot odpravijo spo─Źiti, vozijo strpno in previdno ter upo┼ítevajo prometne predpise, predvsem omejitve hitrosti.

Hrva┼íka policija je pri sankcioniranju prometnih prekr┼íkov dosledna in lahko zahteva pla─Źilo kazni na samem mestu kr┼íitve, v primeru nepla─Źila pa lahko za─Źasno odvzame tudi osebne dokumente kr┼íitelja za ─Źas, dokler izre─Źena kazen ni poravnana. Kr┼íitelja se lahko napoti tudi k sodniku za prekr┼íke, ki, glede na okoli┼í─Źine, odlo─Źi o kazni za storjeni prekr┼íek. Izre─Źene kazni se obi─Źajno pla─Źujejo v gotovini, redkeje je to mogo─Źe s pla─Źilno kartico (v primeru,da so policisti opremljeni s prenosnimi POS terminalom).

Splo┼íne omejitve hitrosti so enake kot v Sloveniji, torej na avtocesti 130 km/h, na hitrih cestah rezerviranih za motorna vozila 110 km/h ter na ostalih cestah 90 km/h. Kazni za prehitro vo┼żnjo zna┼íajo od 300 HRK za prekora─Źitev hitrosti za 10 km/h izven naselja, pa do 15.000 HRK (ali zaporno kaznijo do 60 dni) ter prepovedjo upravljanja vozila na ozemlju Hrva┼íke za dve leti v primeru prekora─Źitve hitrosti za ve─Ź kot 50 km/h v naselju.

Meja za kaznovanje vo┼żnje pod vplivom alkohola je postavljena pri 0,5 promila alkohola v krvi (0,5 g alkohola na kilogram krvi). Denarne kazni za kr┼íitelje zna┼íajo od 1.000 HRK do 15.000 HRK. Mladi vozniki (do 24 leta starosti) in poklicni vozniki morajo vozilo upravljati z  0,0 promila alkohola v krvi, kazen za izmerjeno vsebnost alkohola do 0,5 g alkohola na kg krvi pa v njihovem primeru zna┼ía 700 HRK.

Dodatne informacije o prometnih predpisih je mogo─Źe najti na www.mup.hr/main.aspx