Veleposlani┼ítvo RS Zagreb /Novice /
23.04.2018  

Slovenija zaradi nadaljevanja sodnih postopkov na Hrvaškem Evropsko komisijo zaprosila za mediacijo v primeru prenesenih deviznih vlog

Pismo Evropski komisiji sta podpisala predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za finance Mateja Vrani─Źar Erman, prejeli pa so ga predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans, ki je med drugim pristojen za vladavino prava, podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis, ki je med drugim pristojen za evro in socialni dialog, ter komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

 

Slovenija je v pismu spomnila na postopke, ki v primeru prenesenih deviznih vlog na hrva┼íkih sodi┼í─Źih te─Źejo proti LB in NLB ter predstavljajo kr┼íitev mednarodnopravnih obveznosti Hrva┼íke, slovenskega ustavnopravnega reda in prava EU. Sporazum o vpra┼íanjih nasledstva, podpisan na Dunaju 29. junija 2001, namre─Ź v prilogi C dolo─Źa, da so jamstva federacije za devizne vloge nasledstveno vpra┼íanje po biv┼íi SFRJ, dr┼żavi pa sta se z memorandumom o soglasju leta 2013 znova zavezali, da bosta re┼íitev za vpra┼íanje prenesenih deviznih vlog na Hrva┼íkem poiskali v okviru nasledstvenih pogajanj.

 

Hrva┼íka se je poleg tega z memorandumom zavezala, da bo do kon─Źne razre┼íitve tega vpra┼íanja v okviru nasledstva zagotovila ustavitev vseh sodnih postopkov, ki v primeru prenesenih deviznih vlog na hrva┼íkih sodi┼í─Źih te─Źejo proti LB in NLB, Slovenija pa se je zavezala, da bo po podpisu memoranduma pri─Źela s postopkom ratifikacije hrva┼íke pristopne pogodbe k EU.

 

Slovenija je svoj del obveznosti izpolnila, Hrva┼íka pa ne, saj se postopki proti LB in NLB na hrva┼íkih sodi┼í─Źih nadaljujejo. Doslej so se pravnomo─Źno kon─Źali ┼ítirje postopki, od tega trije v ┼íkodo LB in NLB. Omenjenima dru┼żbama in Sloveniji tako nastaja ┼íkoda, med drugim zato, ker se zni┼żuje vrednost nalo┼żbe dr┼żave v NLB, kar se je izkazalo tudi v postopku privatizacije NLB. Hrva┼íka s svojimi postopki kr┼íi svobo┼í─Źine in pravila iz pogodb EU ter temeljne vrednote, kot so vladavina prava, spo┼ítovanje mednarodnega prava, dol┼żnost lojalnega sodelovanja med dr┼żavami ─Źlanicami EU in temeljne pravice.

 

Slovenija je pred sklenitvijo memoranduma Hrva┼íko ve─Źkrat pozvala k zaustavitvi sodnih postopkov, tudi s pisnimi pozivi ministrov za zunanje zadeve in za finance. Po sklenitvi memoranduma je Hrva┼íko znova pozvala k nasledstvenim pogajanjem, in sicer novembra 2015 in februarja 2018, po tem ko so hrva┼íka sodi┼í─Źa znova za─Źela izdajati protipravne sodne odlo─Źbe. Hrva┼íka se na nobeno od omenjenih pobud ni odzvala. Prav tako se ni odzvala na protestno noto Slovenije, s katero jo je Slovenija 28. marca 2018 pozvala k prenehanju kr┼íenja prevzetih mednarodnopravnih obveznosti in povra─Źilu nastale ┼íkode.

 

Ker se Hrva┼íka ne odziva na pozive Slovenije k re┼íevanju omenjenega vpra┼íanja v okviru nasledstvenih pogajanj in ker je Evropska komisija ┼że odigrala aktivno vlogo pri sklepanju memoranduma o soglasju, je Slovenija komisijo danes pozvala, naj se aktivno vklju─Źi in prevzame mediatorsko vlogo pri re┼íevanju te problematike.

 

Mediacija ali posredovanje je v mednarodnih odnosih uveljavljeno diplomatsko sredstvo re┼íevanja sporov, s katerim se posku┼ía dose─Źi ustrezno re┼íitev s pomo─Źjo tretjega. Hkrati je postopek tudi zelo pro┼żen in neformalen, temelji pa na posredovanju tretje strani, ki ponudi predlog za re┼íitev. Trajanja takega postopka vnaprej ni mogo─Źe natan─Źno napovedati, saj je odvisen od dinamike pogovorov. Po predvidevanjih bi lahko trajal nekaj mesecev.

 

Evropska komisija je v preteklosti ┼że ve─Źkrat izrazila pripravljenost posredovati pri re┼íevanju problematike prenesenih deviznih vlog s Hrva┼íko. Hrva┼íko nespo┼ítovanje obveznosti iz memoranduma z Mokric je privedlo tudi do te┼żav in zastoja v postopku prodaje NLB. Slovenija ocenjuje, da ima Evropska komisija ustrezno politi─Źno in strokovno avtoriteto tretje strani, ki je potrebna za uspe┼íno izpeljavo mediacijskega postopka. Slovenija je pripravljena tvorno sodelovati pri iskanju ustrezne re┼íitve v mediacijskem postopku.

Podrobnosti o problematiki prenesenih deviznih vlog so dostopne na povezavi: 

 

www.vlada.si/teme_in_projekti/problematika_prenesenih_deviznih_vlog_na_hrvaskem/