Veleposlani┼ítvo RS Zagreb /Novice /
22.05.2014  

22. maj - Dan slovenske diplomacije

Slovenija obele┼żuje 22. maj kot Dan slovenske diplomacije, posve─Źen spominu na zgodovinski trenutke, ko je bila mlada, samostojna in neodvisna dr┼żava, Republika Slovenija, leta 1992 sprejeta v veliko dru┼żino ljudstev zdru┼żenih narodov, OZN.

Seveda pa je ┬╗diplomacija Slovencev┬ź precej starej┼ía od diplomacije suverene slovenske dr┼żave, saj so se ┼ítevilni Slovenci znali uveljaviti v diplomatski slu┼żbi ┼że prej, po znanih podatkih vse od 16. stoletja naprej. Slovenci kljub demografskim omejitvam niso bili nobena redkost v diplomatsko-konzularnih aparatih ve─Źnacionalnih dr┼żav, katerih del smo bili do leta 1991. Ne gre pozabiti, da je ob razpadanju jugoslovanske dr┼żave ve─Źina slovenskih diplomatov v Beogradu ne samo podprla cilje slovenskega politi─Źnega vodstva za osamosvojitev, temve─Ź se je tudi aktivno vklju─Źila v boj za mednarodno priznanje in svoje znanje postavila v slu┼żbo slovenskih narodnopoliti─Źnih prizadevanj. Prav to pa je bil tudi eden klju─Źnih dokazov zrelosti naroda, ki se zna u─Źiti iz izku┼íenj in izkoristiti zgodovinske prilo┼żnosti.

Leto┼ínji dan slovenske diplomacije pa hkrati ponuja tudi posebno prilo┼żnost, da iztrgamo pozabi dva Slovenca v predvojni jugoslovanski diplomatski slu┼żbi in javnosti predstavimo Cirila Kotnika in Franceta Pun─Źuha, ki sta si to zaslu┼żila s svojimi aktivnostmi med 2. svetovno vojno. Svoje diplomatsko poslanstvo v tem temnem obdobju svetovne zgodovine sta razumela kot mo┼żnost ohranjanja humanizma, pokon─Źnosti in kot prilo┼żnost izkazovanja osebnega poguma, saj sta tudi za ceno svojega ┼żivljenja re┼íevala ┼żivljenja drugih.

Ob obele┼żevanju dne slovenske diplomacije je Ministrstvo za zunanje zadeve izdalo prilo┼żnostno zgibanko.