Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
13.11.2012  

Veleposlanik Volk se je srečal s hrvaškim notranjim ministrom Rankom Ostojićem

Zagreb, 13. november 2012 – Veleposlanik Republike Slovenije v Zagrebu Vojko Volk se je danes sestal z ministrom za notranje zadeve Republike Hrvaške Rankom Ostojićem. Sogovornika sta se po uvodni ugotovitvi o izvrstnem sodelovanju med notranjima ministrstvoma in policijama Slovenije in Hrvaške še posebej posvetila vprašanju priprav na Schengenski režim, ki bodo sledile vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, veliko pozornost pa sta namenila tudi sodelovanju v regiji Zahodnega Balkana.

Minister za notranje zadeve Ostojić je potrdil, da hrvaška vlada računa na pomoč Republike Slovenije pri pripravah na Schengen, pri čemer je cilj Republike Hrvaške, da bo za vstop vanj pripravljena že do leta 2015. Veleposlanik Volk je zagotovil pomoč Republike Slovenije tako na politični kot na strokovni ravni, saj je vstop Hrvaške v Schengen tudi strateški interes Slovenije. Še zlasti za prihodnji razvoj turizma v Istri in celotni regiji. Menil je, da gre za ambiciozen cilj, ki pa bo toliko lažje dosegljiv s pomočjo strokovnjakov, ki so tovrstne priprave izvedli že v Sloveniji.

V povezavi z Zahodnim Balkanom sta sogovornika potrdila zavezanost Hrvaške in Slovenije k sodelovanju in pomoči državam v regiji. Posebna pozornost bo namenjena Bosni in Hercegovini ter ureditvi ustreznega mejnega režima po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, saj je BiH država, ki je ključnega pomena za ohranitev neoviranih transportnih in gospodarskih tokov na Zahodnem Balkanu.