Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
19.03.2020  

Hrvaška opolnoči zaprla svoje meje za potniški promet – 19. marec 2020

Hrvaška je 19. marca začasno zaprla mejne prehode za potniški promet. Ukrep bo veljal 30 dni.

Ukrep ne velja za:
- zdravstvene delavce, raziskovalce v zdravstvu, strokovnjake za skrb za starejše, osebe, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč;
- čezmejne delavce;
- prevoznike blaga in drugo prometno osebje v okviru njihove dejavnosti;
- diplomate, policijske uslužbence pri opravljanju njihovega poklica, osebje civilne zaščite, osebje mednarodnih organizacij, mednarodno vojaško osebje pri opravljanju njihovega dela;
- potnike v tranzitu. Tranzit do matičnih držav se omogoči državljanom članic Evropske unije oziroma članic Schengenskega prostora ter držav pridruženih Schengenskem prostoru kot tudi članom njihov družin na Hrvaškem; državljanom tretjih držav z dolgoročnim bivanjem na tem prostoru.
- prav tako bodo na Hrvaško, ob veljavnih ukrepih 14-dnevne izolacije, spustili hrvaške državljane, ki so bili v tujini.

19. marca so na Hrvaškem pričeli veljati tudi strogi ukrepi z namenom zagotavljanja socialnega distanciranja. Za 30 dni so odpovedane vse javne prireditve, zaprta nakupovalna središča, gostinski lokali, odpovedane so vse ostale storitve, ki niso nujno potrebne. Več o ukrepih najdete tukaj.


V primerih vprašanj ali potrebe po pomoči slovenskim državljanom je veleposlaništvo dosegljivo 24 ur na številki +385 98 462 666.