Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
28.05.2020  

Odslej tudi slovenski državljani lahko potujejo na Hrvaško brez dokazil za vstop

Danes, 28.5.2020, je Štab civilne zaščite Republike Hrvaške sprejel Sklep o spremembi Sklepa o začasni prepovedi prehoda čez mejne prehode Republike Hrvaške.

Ta sklep določa, da državljanom držav članic Evropske unije (Češka, Madžarska, Avstrija, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Slovenija, Nemčija in Slovaška) zaradi ugodnih epidemioloških razmer za vstop v Republiko Hrvaško ni več potrebno dokazovati razlog za vstop (poslovni, gospodarski, turistični itd.), temveč bodo lahko vstopili v državo pod enakimi pogoji kot pred izbruhom COVID-19, vendar še vedno ob epidemiološkem nadzoru in z obveznostjo spoštovanja splošnih in posebnih priporočil Hrvaškega inštituta za javno zdravje.

Ob vstopu v Republiko Hrvaško se potnike evidentira z dodatnimi podatki (namembni kraj, številka mobilnega telefona in elektronski naslov) zaradi morebitne potrebe po kontaktiranju zaradi epidemioloških razlogov.

Da bi zmanjšali zastoje na mejnih prehodih in skrajšali čakalni čas za prestop državne meje, hrvaške oblasti priporočajo tujim državljanom, ki nameravajo ostati na Hrvaškem, da svoje podatke vnaprej posredujejo preko spletne strani https://entercroatia.mup.hr/.
Potniki, ki bodo na ta način predložili podatke, bodo prejeli povratno potrdilo o posredovani najavi in vse potrebne informacije v zvezi z navodili in priporočili Hrvaškega inštituta za javno zdravje.

Potniki, ki svojih podatkov ne predložijo vnaprej z zgoraj navedeno prijavo, bodo lahko vse to opravili na mejnem prehodu ob vstopu v Republiko Hrvaško, vendar bodo morali računati na daljšo čakalno dobo na ločenem pasu mejnega prehoda.