Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
02.06.2014  

Obvestilo o razpisu predčasnih volitev v Državni zbor Republike Slovenije

Obveščamo vas, da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor 1. junija 2014 izdal Odlok o razpustitvi Državnega zbora RS ter razpisu predčasnih volitev poslank in poslancev v Državni zbor RS, ki bodo tako potekale v nedeljo, 13. julija 2014.


I) Podpora kandidatom

Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje ponedeljek, 2. junija 2014. Z omenjenim dnem pa vse do srede, 18. junija 2014 lahko volivci oddajo podporo listi kandidatov za poslance v Državni zbor RS.

Podporo listi kandidatov lahko podajo tudi volivci, ki se med potekom roka za zbiranje podpor stalno ali začasno nahajajo v tujini, če svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na predpisanem obrazcu potrdi uradna oseba Veleposlaništva Republike Slovenije v Zagrebu.

Volivec izpolni prvi del obrazca in se lastnoročno podpiše pred uradno osebo Veleposlaništva Republike Slovenije v Zagrebu. Uradna oseba preveri volivčevo identiteto na podlagi vpogleda v osebni dokument ter podpis potrdi z lastnoročnim podpisom in žigom Veleposlaništva Republike Slovenije v Zagrebu. Volivec tako izpolnjen obrazec podpore pošlje predlagatelju liste kandidatov, ki poskrbi, da se podana podpora pošlje pristojnemu organu (upravni enoti) za vodenje evidence volilne pravice, zaradi vpisa podpore v računalniško evidenco.

II) Možnosti glasovanja

i) Izseljenci (volivci s stalnim prebivališčem v tujini), lahko volilno pravico uresničujete na naslednje načine:

a) 13. julija 2014 na volišču Veleposlaništva Republike Slovenije v Zagrebu

b) po pošti

c) na volišču na območju Republike Slovenije, če boste na dan glasovanja v Republiki Sloveniji in boste obrazec o takšni nameri pravočasno posredovali Okrajni volilni komisiji na območju katere boste glasovali ali Državni volilni komisiji. Zadnji dan za posredovanje obrazca je 9. julij 2014.


ii) Zdomci (volivci, z začasnim prebivališčem v tujini ali volivci, ki ste v tujini slučajno) lahko svojo volilno pravico v tujini uresničujete na naslednje načine:

a) 13. julija 2014 na volišču Veleposlaništva Republike Slovenije v Zagrebu, če pravočasno to je do vključno 12. junija 2014 Državni volilni komisiji posredujete obrazec, da želite glasovati na omenjenem veleposlaništvu.
Obvestilo lahko pošljete po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska 54, SI 1000 Ljubljana, Slovenija, po faxu  na številko ++386 1 43 34 269, ali po e-pošti (skenirano zaradi podpisa).

b) po pošti iz tujine, vendar le, če na naslov Državne volilne komisije, do vključno 12. junija 2014 posredujete obrazec, da želite glasovati po pošti iz tujine. Obvestilo lahko pošljete po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska 54, SI 1000 Ljubljana, Slovenija, po faxu  na številko ++386 1 43 34 269, ali po e-pošti (skenirano zaradi podpisa).

c) na volišču OMNIA – izven kraja stalnega prebivališča, če Okrajni volilni komisiji glede na kraj stalnega prebivanja do 9. julija 2014 posredujete obrazec, da boste glasovali na drugem volišču v Republiki Sloveniji. Na spletnem naslovu lahko pridobite informacije o naslovu vaše Okrajne volilne komisije in volišč OMNIA.

Volivce obveščamo, da bodo volišča na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu v nedeljo 13. julija 2014 od 9.00 do 17.00 ure.

Vsem volivcem, ki želijo glasovati po pošti iz tujine svetujemo, da obvestilo čim prej posredujejo Državni volilni komisiji!