Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
23.03.2015  

Aktivnosti Vlade Republike Slovenije v zvezi z izvrševanjem sodbe ESČP v zadevi Ališić et. al.

Evropsko sodišče za človekove pravice je 16. julija 2014 v zadevi Ališić odločilo, da mora Slovenija v enem letu od izreka sodbe sprejeti vse potrebne ukrepe, ki bodo omogočili izvršitev sodbe.

11. in 12. marca 2015 je v Strasbourgu potekalo zasedanje Odbora ministrskih namestnikov, ki v Svetu Evrope nadzira izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice. Na dnevnem redu je bila tudi implementacija sodbe v zadevi Ališić, za katero sta zadolženi Slovenija in Srbija. Razprava o zadevi Ališić tudi tokrat ni bila predvidena, saj je Slovenija pravočasno pripravila akcijski načrt za izvršitev sodbe in v njem zagotovila, da sodbo spoštuje in jo bo izvršila.

Odbor ministrskih namestnikov je v sklepih zasedanja ugotovil, da je Slovenija z akcijskim načrtom v roku predstavila ukrepe, potrebne za izvršitev sodbe. Odbor se je seznanil z načrtom slovenske vlade, da do konca junija letos v Državni zbor posreduje predlog zakona, ki bo postavil temelje za vzpostavitev mehanizma verifikacije in izplačil starih deviznih vlog Ljubljanske banke Zagreb in Ljubljanske banke Sarajevo.