Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
01.07.2014  

Center za energetske rešitve tudi na Hrvaškem

Zagreb, 1. julij 2014 - V nakupovalnem središču WestGate  v Zagrebu je danes svoja vrata odprl Center za energetske rešitve (CER), ki uporabnikom energije ponuja celostne rešitve za izboljšanje energetske učinkovitosti. Gre za širitev projekta slovenske diplomacije in slovenskih podjetnikov, ki v Sloveniji uspešno deluje od leta 2012.

Pobudo za ustanovitev CER na Hrvaškem je konec leta 2012 predstavilo slovensko veleposlaništvo v Zagrebu, ob obisku predsednika države Boruta Pahorja v Zagrebu maja lani je bilo podpisano pismo o nameri med 17 podjetji, danes pa je sledilo odprtje centra. Gre za novost na hrvaškem trgu, v času, ko so trajnostni razvoj in energetska učinkovitost vse bolj pomembni, tudi z vidika predpisov EU.

V centru so svoje moči zaenkrat združile družbe Petrol Slovenija, Knauf Insulation Slovenija, Jelovica, MIK Celje in Sloluks.

Model se je v Sloveniji izkazal kot zelo uspešen in je prispeval k odprtju približno 1000 novih delovnih mest, širitev projekta na hrvaški trg pa je velik uspeh slovenske gospodarske diplomacije. Center bo vsekakor okrepil gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško ter energetsko učinkovitost na Hrvaškem.